Newton Renk Çarkı

Renkler gerçekten önem verdiğim bir konu. Doğru renk  seçimini yapabilmek için ezberden konuşmak yerine, araştırmalara dayalı konuşmak bana daha tatmin edici geliyor. Çünkü burada edineceğiniz renk bilgisini belki bir fotoğrafın arka planını ayarlarken belki de makyaj paletinizi seçerken ya da kıyafetlerinizi seçerken kullanacaksınız. O halde benim buradaki misyonum size olabildiğince yararlı bilgileri toplayıp aktarabilmek. Umarım bunu başarabilirim.

Şimdi gelelim başlıktaki konuya Newton renk çarkı. 


Yukarıda da gördüğünüz gibi Newton’un renk çarkında 12 tane renk bulunur.  Aslında dikkat ederseniz sadece üç tane ana renk vardır: Kırmızı, Mavi, Sarı

Tabiki hepimiz sadece üç ana renk olduğunu biliyoruz temelde, çünkü bunu bize ilk okulda öğretmişlerdi. Hatta renkleri bir biryle karıştırdığımızda farklı renkler elde ettiğimizi de biliyoruz. Biz bu renklere temel bilgilerimizle ara renkler diyorduk. Ama ben bebek adımlarıyla ilerleyeceğimi söylediğim için her şeyi tek tek açıklamakta fayda görüyorum. 

3 ana rengimiz var bunlardan her hangi ikisinin karışımıyla ikincil renkleri elde ederiz.

Hemen örneklerle açıklayayım:

  • Kırmızı + Sarı : Turuncu
  • Sarı + Mavi : Yeşil
  • Mavi + Kırmızı : Mor
Üçüncül renkleri elde etmek için de bir ana renk ve bir ikincil rengin karışımını kullanırız. Renk çarkına bakarsanız ana renk olan sarı ve ikincil renk olan turuncunun arasında üçüncül renk olan daha açık renkte bir turuncu elde ettiğimizi görebilirsiniz. 

Gördüğümüz gibi 12 renkli bir renk çarkı yani Newton renk çarkı tam olarak böyle oluştu. Bu arada bir de zıt renkler yani kontrast renkler diye bir kavram var. Zıt renkleri bir birinin tamamlayıcısı olarak biliyoruz. Doğada örneklerine sık sık rastlıyoruz. Mesela bir karpuzu düşünün. Pazarlarda nasıl satılıyor? Bir karpuz ortadan ikiye kesilmiş diğer yeşil karpuzların arasında canlı görünüm yaratıyor. Doğada bu renklerin uyumu zaten mevcut gördüğünüz gibi biz sadece doğayı öğrenmeye çalışıyoruz.

Zıt renkler nelerdir? 12 renkli çarka baktığınızda bunu kolaylıkla görebilirsiniz. 

  • Ana renk olan kırmızı ve tam da karşısında yer alan ikincil yeşil bir birbirinin tamamlayıcısı. 
  • Ana renk olan mavi ve tam karşısında yer alan ikincil turuncu
  • Ana renk olan sarı ve tam karşısında yer alan ikincil mor

Yani kısaca bir rengin  zıt/ kontrast rengini belirlemek istiyorsanız, renk çarkında tam karşısına denk gelen renge gitmeniz yeterli olacaktır.

Sonraki postta görüşmek üzere sevgiyle kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Doğru rengi seçmek

Munsell Renk Çarkı