Munsell Renk Çarkı

İlk renk diyagramı Newton tarafından yaratılmış olsa da zaman içerisinde renkler ile ilgili bitmek bilmeyen araştırmalar, yeni diyagramların önünü açmıştır. 1898 yılında Munsell, Munsell renk sistemini geliştirmiştir ve bu gün hala geçerliliğini korumaktadır. Munsell renk diyagramı, buhğne kadar kullanılan tüm renk diyagramlarından daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni olarak da yeterli sayıda renkten oluşması ve pratik kullanımı gösterilebilir. Munsell renk çarkı, garklı kaynaklarda  20 renkli renk çarkı olarak da geçmektedir bu arada.


Munsell renk çarkında temelde 5 renk esas alınır. Yani beş ana renk vardır ve 5 adet olduğunu gösteren 5 rakamı ve ana rengin İngilizce baş harfinin yan yana gelmesiyle oluşur.

  1. Kırmızı (red)- 5R
  2. Sarı (yellow) -5Y
  3. Yeşil ( Green) -5G
  4. Mavi (Blue) -5B
  5. Mor (Purple) -5P
Bu beş ana rengin karışımlarıyla beş tane ikincil renk oluşmaktadır (5YR, 5GY, 5BG, 5PB, 5 RP). İkincil renkler 5 adet olduğu için 5 rakamı ve her iki ana rengin karışımdan oluştuğu için ana renklerin İngilizce baş harflerinin yan yana gelmesiyle oluşur.

Üçüncül renkler ise on tanedir ve ana renkler ile ikincil renklerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. 10 adet olduğu için 10 rakamı ve baskın olan rengin baş harfinin İngilizce karşılığının yan yana gelmesiyle gösterilir (10R, 10YR, 10Y, 10 GY, 10G, 10BG, 10B, 10BP, 10P, 10RP).


Hue: ana renktir. Rengin tonunu, karakterini belirler bir tenk tonunu diğerinden ayıran özellik olarak düşünülebilir. Beş ana rengin ta kendisidir.

Value:  Rengin parlaklığını ve yoğunluğunu gösterir. Bir başka deyişle tengin içindeki siyahlığı ve beyazlığı temsil eder. Düşük value değeri daha koyu renkleri, yüksek value değeri ise daha açık renkleri temsil etmektedir.

Chroma: Rengin doygunluğunu ve saflığını göstermektedir. Renk ne kadar safsa doygunluk o kadar fazladır. Doygunluk azaldıkça renk siyaha doğru yaklaşır, canlılığını kaybedip soluk bir görünüm elde eder.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Newton Renk Çarkı

Doğru rengi seçmek